De aangifte inkomstenbelasting moet je voor 1 april indienen. Dat weet je, maar wat nu als je te laat bent? Kun je je dan verheugen op een boete of is dat nog te voorkomen?

De termijn voor het indienen van een aangifte inkomstenbelasting is vastgelegd in de wet. Aan deze termijnen dien je je te houden. Als je dat niet doet, zal de belastingdienst je een herinnering sturen. Hierin staat te lezen dat ze je aangifte nog niet ontvangen hebben en dat je de aangifte zo spoedig mogelijk in moet dienen. In deze brief wordt vaak al melding van een boete gemaakt. Als je na deze herinnering je aangifte indient is er niets aan de hand. Het is wel belangrijk dat je volgend jaar je aangifte op tijd indient of op tijd uitstel aanvraagt.
Mocht je na de herinnering van de belastingdienst de aangifte nog niet in (kunnen) zenden, dan is het verstandig om – eventueel met hulp van een adviseur – alsnog uitstel aan te vragen. Als je geen uitstel vraagt, en je stuurt ook de aangifte nog niet in, dan krijg je een aanmaning. Nu wordt het serieus. De belastingdienst geeft je doorgaans tien werkdagen om de aangifte in te zenden. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Als je voor de eerste keer een boete krijgt, dan bedraagt deze € 226. Als je voor een tweede keer te laat bent, dan bedraagt de boete € 984. Voor een aangifte vennootschapsbelasting is deze boete nog veel hoger. Al bij een eerste verzuim bedraagt de boete dan namelijk € 2.460. Overigens is de boete – ook voor ondernemers – niet aftrekbaar.

Als je je aangifte niet voor 1 april ingediend hebt, hoef je dus geen grote zorgen te hebben. Vraag alsnog uitstel aan of dien je aangifte zo snel mogelijk in. Zorg ervoor dat je volgend jaar op tijd uitstel aanvraagt. Dit kan eenvoudig via de site van de belastingdienst of met een telefoontje.
De belastingdienst verleent overigens geen uitstel, als je de aangifte binnen drie jaar twee keer te laat ingediend hebt.